Spontane situaties teweegbrengen

Met het goede weer leek het goed moment om nog eens vrij in het park te gaan tekenen. Deze spontane intentie bracht een leuk verhaal met zich mee dat ik graag wilde delen.

Ik was begonnen met de kubuskooi waarin metalen vogels zijn opgehangen. Al gauw draaide het uit op een ruime schets van het gehele tafereel waarbij ik vluchtig poses moest vastleggen van een aantal voorbijgangers. Op de achtergrond trachtte ik heel hoge bonen te representeren maar merkte al gauw dat mijn methodiek niet werkte. Hoogst waarschijnlijk omdat ik een volle kruin in de Lente nog niet correct heb bestudeerd.

Lichtjes gefrustreerd heb ik een eenvoudige geïsoleerde boom uitgezocht om dit fenomeen dieper te onderzoeken. Eerst had ik de stam opgezet als een cilinder en de kruin als grote overlappende bollen. Hierbinnen ben ik dan de plaatsing van de takken gaan zoeken. Voor de detaillering heb ik vooral gekekeken naar de algemene contour en uiteindelijk de schaduwerking. Gaandeweg kwam er een man met gitaar in mijn studie zitten die zeer aangename deuntjes speelde en ik er dan ook bij opgezet heb. Toen ik merkte dat hij nog wel even bezig ging zijn heb ik de houding uitgebreider bestudeerd op mijn rechterpagina.

Toen ik het afronden was kwam er een oude man met camera naast mij zitten die zeer gefascineerd was door tekenen en zelf al vanalles geprobeerd had. Dit bracht een leuke conversatie teweeg. Dan besloten we om mijn schets te laten zien aan de gitaarspeler en hij was aangenaam verrast. Omdat het zon spontaan gebeuren was vroeg hij of hij de tekening niet mocht gebruiken voor een eventuele volgende albumcover. Uiteindelijk vond er een zeer interessante fenomeen tussen 3 personen van 3 verschillende generaties plaats. Enkel en alleen omdat we spontaan met onze interesses bezig waren. Het verloop van omstandigheden van laat ik eens deze kooi tekenen tot aan de gitaarspeler was uitzonderlijk.

We hebben contact gegevens uitgewisseld en ik ben nog altijd aan het glimlachen van wat spontaan te gaan tekenen in het park teweeg kan brengen. Het zijn dit soort zaken dat het de moeite maken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s